Beenlengteverschil na een heupoperatie

Een heupprothese operatie

Bij slijtage of een fractuur

Vaak vindt het operatief plaatsen van een nieuwe heup (heupprothese) plaats na een lang slijtageproces. De heup wordt steeds stijver en u ervaart veel pijn. De enige optie is in dit geval een heupoperatie.

Een andere situatie waarin wordt gekozen voor een heupprothese is bij een fractuur door toedoen van een val of ander ongeluk.

Revalidatie

Na een geslaagde operatie en revalideren, met behulp van fysiotherapie, kunt u weer beter lopen en heeft u bijna geen pijn. Toch kunt u het gevoel hebben dat u een beetje mank loopt. Dit kan komen doordat er een beenlengteverschil is ontstaan na de operatie.

Beenlengteverschil na een heupoperatie

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Een hielkussen (talonet)

In veel gevallen is het beenlengteverschil op te lossen door een hielkussen (talonet) te plaatsen aan de zijde van het verkorte been. Mits het beenlengteverschil niet te groot is, kan een talonet gewoon in de schoen geplaatst worden.

Draagt u al een steunzool of therapiezool? Dan kan uw podoloog of podotherapeut de talonet aan de zool bevestigen zodat u altijd met de juiste hoogtecorrectie loopt.

Een schoenaanpassing

Als het beenlengteverschil groter is, vanaf ongeveer 1 cm, dan is het verstandig om een verhoging onder uw schoen te laten maken. In dit geval wordt de verhoging niet alleen onder de hiel geplaatst, maar ook onder de voorvoet.

Niet zonder schoenen lopen

Wanneer u zonder schoenen loopt, merkt u uw beenlengteverschil beter. Hoe groter het beenlengteverschil, hoe lastiger het is om zonder schoenen te lopen. U kunt er het beste er voor zorgen dat u ook in huis een paar schoenen kunt dragen met de juiste hoogtecorrectie. U zult merken dat u, met de juiste verhoging onder uw voet, fijner loopt en dat u beter en stabieler staat.

Sturris Podologie

Twijfelt u aan uw beenlengte na een heupprothese operatie? Maak dan een afspraak bij een onze (register) podoloog John Sturris, hij kan u het juiste advies geven. Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken.

Maak een afspraak